استاد خسروشاهي يكي از برجسته ترين نمونه هاي اين سخنان روشنگرانه امام صادق (ع) است كه طبق آن “كسي كه از زمان خود آگاه باشد مورد هجوم فتنه هاي زمان قرار نخواهد گرفت”. اين روايت ، در قلب و روح خود ، حقيقتي متعالي را در متن انديشه هاي اسلامي و شيعه بيان مي كند: …
چهرهاي برجسته در ميان عالمان زمان https://majale-rooz.ir/2021/02/چهرهاي-برجسته-در-ميان-عالمان-زمان/ مجله روز Fri, 26 Feb 2021 23:52:48 0000 عمومي https://majale-rooz.ir/2021/02/چهرهاي-برجسته-در-ميان-عالمان-زمان/ استاد خسروشاهي يكي از برجسته ترين نمونه هاي اين سخنان روشنگرانه امام صادق (ع) است كه طبق آن “كسي كه از زمان خود آگاه باشد مورد هجوم فتنه هاي زمان قرار نخواهد گرفت”. اين روايت ، در قلب و روح خود ، حقيقتي متعالي را در متن انديشه هاي اسلامي و شيعه بيان مي كند: …
استاد خسروشاهي يكي از برجسته ترين نمونه هاي اين سخنان روشنگرانه امام صادق (ع) است كه طبق آن “كسي كه از زمان خود آگاه باشد مورد هجوم فتنه هاي زمان قرار نخواهد گرفت”. اين روايت ، در قلب و روح خود ، حقيقتي متعالي را در متن انديشه هاي اسلامي و شيعه بيان مي كند: به روز بودن يا به معناي رايج فلسفي ، مدرن بودن ؛ در جستجوي دنياهاي جديد و نوعي مدرنيته در زمينه سنت.
به عبارت ديگر ، سنت در ذات خود محصول مدرنيته و درك زمان و نيازهاي شخص است. بيانات امام صادق (ع) بدان معناست كه زمان ، در ذات خود ، بيانگر ظهور مباحث جديد است و هركس كه به اين مسائل پي ببرد ، نه تنها از هجوم فتنه نجات مي يابد ، بلكه مي تواند كاروان انديشه را با درك دقيق تكامل به دست آورد. از زمين و زمان ، او پيشرفت مي كند.
روحانيون و علمايي كه در اين زمينه رشد و ظهور مي كنند ، تفسيرهاي جديدي را بر اساس حقيقت سنت ديني ارائه مي دهند و دنياي جديدي كه پاسخ هاي جديد را با پرسش هاي جديد مي طلبد ، مسير فكري آنها را با اين دانشمندان مشخص مي كند. اين نكته ي مهمي است. مرحوم مطهري يكي از اين علما بود. از يك سو ، با اعتماد به سنت و از سوي ديگر ، ورود به فضاي دانشگاه و درك مسائل جديد ايجاد شده توسط فضاي دانشگاهي و نياز به پاسخ هاي جديد ، او ظهور جهاني را بيان كرد كه اين بنا بر سنت است. از يك گروه ، و جهان در زمان. هركس به زمان توجه كرده باشد ، زبان آن زمان را نيز كشف مي كند. سپس با شناخت مضامين زمانه ، علاوه بر انتخاب زباني كه بتواند معاني را به مردم منتقل كند ، مسيري ايجاد مي شود كه قلمرو دين در آن دست نخورده باقي مانده و حضور خود را نشان مي دهد و جامعه جديد از مزاياي آن بهره مند مي شود. ايده ها.
مرحوم خسروشاهي در زمان حضور خود در واتيكان و سالهاي اوليه انقلاب ، هنگامي كه حمله بزرگي به پايگاههاي فرهنگي اسلام در جهان آغاز شد ، سعي كرد با ايجاد يك سنت اعتدال گرايانه ، اختلافات بين اسلام و مسيحيت را به حداقل برساند. وي تلاش زيادي براي ارتقا relations روابط فرهنگي بين ايران و مصر انجام داد. زيرا مصر يكي از حوزه هاي تمدن در جهان اسلام است و مصر و ايران نقش برجسته اي در ظهور انديشه هاي اسلامي داشته اند. حال تصور كنيد كه در نتيجه برخي سياست هاي مصر ، اين دو منطقه فرهنگي چه فاصله اي داشته اند. در اين ميان ، نقش برجسته مرحوم خسروشاهي درخشان است. من او را متفكري مدرن و يكي از چهره هاي برجسته دانشمندان فرهيخته عصر حاضر مي دانم.
* رئيس انجمن آثار و هزينه هاي فرهنگي